5 Jenis Makanan Ini Perlu Dielakan Untuk Menjaga Kesihatan Jantung Anda.

Bukan semua makanan masin saja boleh menjejaskan kesihatan tetapi makanan yang tinggi garam juga adalah penyumbang utama menjejaskan masalah pada kesihatan. Bunyinya agak pelik namun Pakar Jantung Dr. Safari Elis merungkai 5 jenis makanan yang dimaksudkan.

5 Jenis Makanan Ini Perlu Dielakan Untuk Menjaga Kesihatan Jantung Anda.

#1- Makan Dalam Botol

Makanan yang dalam botol seperti kicap, sos, perasa makanan adalah jenis makanan yang tidak rasa masin jika dicampurkan dengan pelbagai makanan lain. Namun sebenarnya jenis makanan pertama ini adalah jenis makanan yang mempunyai sodium yang tinggi yang mana ia adalah dalam kategori makanan masin.

#2- Makanan Dalam Tin

Selain makanan dalam botol makanan dalam tin juga mempunyai sodium yang tinggi. Selain perasa ia juga membantu untuk makanan lebih tahan lama dalam tin. Contoh makanan dalam tin seperti sardin dan makanan segera dalam  tin yang lain.

#3- Belacan

Makanan tempatan dan kesukaan rakyat Malaysia. Walau di eropah kalau boleh nak ada sambal belacan dalam lauk. Namun  dalam tidak sedar makanan ini adalah makanan yang dikategorikan masin leh Dr Safari Elis. Kata beliau. Jika tak percaya akan kemasinan belacan cuba cubit sikit dan terus makan begitu saja. Antara makanan tradisi yang dikategorikan masin adalah Cincalok & Budu.

makanan masin yang perlu dielakan-1

#4- Makanan Yang Dikeringkan

Makanan yang dikeringkan seperti ikan bilis, udang kering, sotong kering juga dikategorikan sebagai makanan masin yang bahaya kerana penggunaan garam yang untuk memproses jenis makanan ini adalah sangat tinggi dan jika selalu diamalkan mampu memberikan kemudaratan pada kesihatan.

#5- Aji Namoto

Dari 5 jenis makanan di atas ini adalah jenis makanan bahan asas. Walaubagaimana pun ini juga adalah jenis bahan asas paling banyak digunakan untuk menyedapkan makanan. Kita sedia maklum jika digerai atau restoran penggunaan aji namoto adalah di tahap maksima bagi makanan yang disediakan. Cara terbaik jika boleh kurangkan makan di luar dan elakan penggunaan aji namoto di rumah.

Tambah beliau disini beliau ini bukan mahu anda terus menghentikan penggunaan garam tetapi menggunakan garam di tahap paling minimum.

Jagalah kesihatan ini &  mencegah itu lebih baik dari mengubati.

 

Sumber Gambar : 相由心生,

Add Comment