Kenapa Travel Insurance Penting Untuk Anda Sebagai Traveler

Kebiasaannya bila kita beli tiket penerbangan perkara yang kebanyakan pembeli akan skip adalah bila mana di bahagian ‘purchase travel insurance’.

Ada satu statistik data menunjukan seramai 85% pelancong Malaysia akan skip membeli insurance sewaktu ke luar negara.

Hal ini tiada masalah sekiranya segala perjalanan kita berjalan lancar. Namun sekiranya berlaku yang kita sendiri tidak mahu maka ketika inilah kita perlu menanggung kerugian berganda-ganda dan mungkin sepuluh kali lipat.

Untuk kes kali ini kami kongsikan satu stori kepada anda bagaimana satu keluarga ini bercuti ke Korea dan mengalami sesuatu di luar dugaan. Walau sudah mempunyai insurance mereka masih dibebani oleh sebab tidak membaca polisi insurance dengan jelas. Jom kita mulakan..

SEOUL MISSION!

PERCUTIAN TRADEGI

Korea adalah antara destinasi yang paling digemari oleh pelancong Malaysia

INSURANCE PAY & CLAIM!! (SAKIT DAHULU BARU BANTU)

A very Good Lesson!

Alhamdulillah. Saya kongsi kan pengalaman ini untuk rujukan dan pengetahuan kawan kawan di media sosial ini. Cerita ini sangat panjang. Perlu sedikit masa untuk anda habiskan.

Tarikh : 14/8/2019
Keluarga saya (abah, mak, adik dan husband) empat beranak telah ke Seoul Korea untuk tujuan bercuti. Tiba di seoul pada petang hari tersebut. Terus check in dan berehat.

Tarikh : 15/8/2019
Mereka bergerak ke Nami Island untuk mulakan percutian mereka. semua nya nampak indah dan sangat enjoyed dengan keindahan negara Korea.

Pada sebelah petang selesai pulang dari Nami Island mereka pulang ke guest house di Itaewon untuk makan dan berehat seketika.

Abah mengadu tekak nya kurang selesa. Sehingga nak telan air pun susah. Suhu badan abah tiba tiba naik mendadak. Kondisi mula nampak lemah. Kata nya tekak sudah rasa kurang selesa sejak tiba di korea semalam. Tapi sekarang lebih memburuk.

Family members lain cadang membawa abah ke klinik berhampiran. Mereka berjalan kaki mencari klinik terdekat. Rupanya klinik terdekat dengan lokasi mereka hampir 1km. Setiba nya di klinik, klinik tersebut pula tutup.

Abah dah sangat mengah dan bernafas dengan sangat laju. Lalu meminta adik untuk call ambulan dan bawa ke Hospital berhampiran.

Hospital terdekat ialah Soon Chun Hyang University Hospital. Abah di bawa ke sana untuk mendapatkan rawatan dan bantuan oxygen. Adik ipar telah pergi untuk mendaftar abah di kaunter pendaftaran sementara adik stay dengan abah.

Selepas beberapa minit, abah suffocating. Macam tak dapat nak bernafas. adik bagi tahu pada staff di emergency department mereka. Mereka langsung bawa abah untuk buat emergency treatment. Semua sudah mula panik.

Selepas beberapa ketika. Doktor memberitahu adik yang tekak abah membengkak dengan sangat teruk sehingga menyebabkan throat dia compressed dan sebabkan obstruction dan susah untuk bernafas. Kata nya perlu untuk buat procedure intubate (masukkan tube dari mulut) untuk bantu abah bernafas. Abah perlu di bawa ke ICU untuk rawatan dan pemeriksaan lanjut. Tapi perlu lah membuat pembayaran awal terlebih dahulu baru akan ditolak masuk ke ICU.

Waktu ini berlaku kejutan pertama. Bila mereka memberitahu yang kos untuk registration dan emergency respond adalah sebanyak 3 juta lebih won atau bersamaan lebih RM10k. Perlu di selesaikan segera untuk memboleh kan abah di bawa ke ICU.

Ok di situ lah bermula penglibatan saya dalam cerita ini. Adik call dan beritahu perlu membuat bayaran segera. Saya yang tengah makan hampir tersembur makanan sebab terkejut dengan kos yang perlu dibayar segera. Selepas itu saya terus memasukkan duit untuk tujuan itu.

Adik bagi tahu yang abah ada ambil ‘TRAVEL INSURANCE’ daripada AXA insurance. Saya rasa agak lega untuk seketika. Malam itu berlansung dengan keadaan abah di wad ICU.

Tarikh : 16/8/2019
Awal awal pagi adik telah update yang abah masih belum sedar. Bill hospital pula naik kepada belasan ribu ringgit.

Saya terus hubungi AXA insurance untuk bertanya tentang policy insurance yang abah ambil dan detail detail yang lain.

Pihak insurance confirmkan yang abah memang ada ambil travel insurance dengan mereka dengan coverage sebanyak 300k RM. Saya lega dan bertanyakan procedure untuk pihak insurance cover atau direct deal dengan pihak hospital.

MALANGNYA. Policy insurance yang abah ambil merupakan ‘PAY & CLAIM’ policy untuk sebarang kes disebabkan Illness. Mereka kata hanya direct cover jika disebabkan sebarang Accident. Jika melibatkan Illness perlu PAY dulu, bila Full medical report dah keluar baru CLAIM.

Hati yang tadi nya lega bertukar gundah gulana. Bill sekian meningkat setiap jam. Kondisi abah masih belum sedar. Tidak banyak yang mampu di buat waktu itu.

Ada family members yang memberitahu pihak kedutaan di Seoul tentang kondisi abah. Pihak kedutaan menghantar wakil untuk tengok. Malangnya waktu dia datang tak dibenarkan masuk sebab tiada family members waktu itu di hospital sebab mereka balik ke guest house untuk mandi dan makan.

Tarikh : 17/8/2019
Kondisi abah masih sama. Tapi dah mula sedar sekejap sekejap. boleh dengar dan respond dengan angguk jika di tanya. mulut penuh dengan tube.

Bill hospital meningkat RM 20k ++ . Adik beritahu yang bill semalaman di ICU dalam 400k Won bersamaan dengan 1k lebih RM. Charge untuk nurse yang menjaga juga sama. belum termasuk charge doktor doktor dan pakar pakar yang terlibat. dan mesin serta rawatan lain. Secara ringkas nya bill bergerak dengan sangat laju dan tinggi.

Doktor cadang untuk buat CT Scan dan bakal menelan belanja Sebanyak 600k WON bersamaan RM 2k ++. Jika tidak dibuat tidak tahu keadaan tekak abah. Kami terpaksa setuju dan mereka membuat procedure tersebut.

Adik call dan beritahu bill perlu di bayar segera. untuk teruskan dengan rawatan. Kami yang ada di Malaysia bertungkus lumus mencari wang segera. Mujur ada kawan kawan dan keluarga terdekat yang banyak membantu. Kami berjaya mendapat duit segera itu dan membuat bayaran.

Tarikh : 18/8/2019
Kondisi abah awal pagi ini agak baik. boleh respond. Boleh menulis. tapi masih sangat lemah.

Bill terus meningkat. Abah tulis bertanya tentang insurance dan sebagainya. Kami terpaksa cakap semua sudah diuruskan. Tak nak dia risau. Sedangkan kami di sini yang kerisauan tengok bill macam air yang mengalir deras.

Sebelah petang. Abah tiba tiba demam. Kondisi yang tadi nya nampak semakin membaik bertukar memburuk. Adik call dan bagitahu keadaan abah.Mak yang mula risau call dalam keadaan menangis risau dengan keadaan abah dan kos belanja yang terlalu tinggi. Mana nak cari duit. Terpaksa guna ilmu penenang waktu ini untuk kelihatan cool bagi mengawal keadaan.

Sudah 4 hari 3 malam di ICU. Kos sudah mencecah RM40 k. Satu pertumbuhan angka yang sangat drastik laju nya.

Aset mudah cair seperti Emas dan sebagai nya terpaksa dicairkan untuk mengimbangi kos yang terpaksa ditanggung. Begitu juga terpaksa meminjam daripada kawan kawan sebab cash flow sangat laju dan kami perlukan fast cash.

Sebelah malam, saya hubungi kawan kawan yang juga medical doctor untuk bertanya pendapat dan saranan mereka. Alhamdulillah kawan kawan semua nya superb dan banyak membantu.

Salah satu yang di telefon merupakan Dr Riduan, Owner untuk Brand Klinik Anda. Bertanya pendapat dan idea beliau. Akhir sekali terlintas idea untuk membawa dia ke sana untuk melihat dan membantu apa yang patut untuk membawa abah balik ke Malaysia dapat rawatan di sini pula. Mungkin dengan condition yang sedikit stabil dan assist daripada medical doctor mereka boleh pertimbang untuk benar kan kami bawa baik abah ke Malaysia.

Dr Riduan meminta tempoh sehingga besok tengah hari untuk memberi jawapan. perlu reschedule jadual nya terlebih dahulu.

Tarikh : 19/8/2019
Awal awal pagi dah mula resah. Call agent insurance untuk minta bantuan mungkin boleh diberi satu guarantee letter kepada pihak hospital. Sebab kos upfront sudah sangat tinggi. Wakil staf nya sangat membantu. Cuba untuk mendapatkan persetujuan daripada bos nya.

Mereka hubungi semula dan meminta maaf sebab bos mereka kata tak ada apa yang boleh di bantu sebab memang dalam policy insurance state ‘PAY&CLAIM’

Saya dah tak dapat tunggu lebih lama. Adik dan mak di korea call mengharap saya dapat ke sana untuk bantuk urusan di sana. Mereka dah tak boleh nak handle dan tahan dengan pressure di sana.

Saya terus hubungi Dr Riduan untuk jawapan daripada beliau. Alhamdulillah saya terima jawapan yang positive daripada beliau. Setuju untuk fly ke Korea awal pagi besok. Jam 1 pagi.

Flight ticket di beli. Detail persiapan di urus. Sampai sahaja waktu nak check in ticket online. Baru perasan passport saya dah expired.

Terus bergegas ke UTC sentul untuk renew passport. Alhamdulillah proses lancar.

Tarikh : 20/8/2019
Awal pagi jam 0.55 kami berangkat terbang ke Seoul Korea.

Untuk pertama kali nya saya menjejak kaki ke bumi Korea. Tidak bagi Dr Riduan yang sudah kerap ke sana.

Tiba sahaja kami terus berangkat ke Hospital naik kenderaan yang telah di atur oleh adik ipar Dr Riduan yang memang membuat travel agency di sana dan juga tokey kepada Restaurant Halal Malaysia di Myeong Dong ‘Kampungku’ di sana.

Kami tiba di Hospital jam 11 pagi. dan terus berjumpa dengan doktor in charge. Bertanya tentang kondisi abah dan sebagai nya.

Medical Conversation antara Dr di sana dan Dr Riduan berlangsung. Kami melahirkan hasrat untuk membawa abah pulang ke tanah air untuk mendapat rawatan susulan di Malaysia pula.

Mereka kata abah tidak fit untuk fly. Sebab masih intube dan guna oxygen support. Kata nya pd peringkat awal lung abah yang juga infected sudah dalam keadaan tidak merisaukan. Cuma perlu tunggu doktor daripada ENT untuk mengesahkan beberapa perkara. Kami minta untuk berjumpa dengan ENT surgeon tersebut segera.

Tak lama kemudian kami dipanggil oleh ENT surgeon tersebut. Lalu dia menunjukkan video ct scan keadaan tekak abah. Memang jelas nampak sangat bengkak. Jika keluar kan tube tu maka saluran pernafasan abah akan kembali tertutup dan boleh mengancam nyawa.

Kami tetap dengan pendirian nak bawa balik abah. Kemudian Dr ENT tersebut beri cadangan untuk buat procedure tracheostomy (tebuk bahagian tekak dan masukkan tube untuk bypass penafasan) baru boleh dipertimbangkan untuk balik.

Kami bersetuju. Cuma Dr tersebut beri tempoh masa 7 hari selepas minor surgery tersebut untuk boleh discharge, kami bantah dan tetap nak bawa balik sesegera mungkin.

Procedure selamat dilakukan. Abah bernafas melalui tube di tekak. Nampak lebih selesa.

Kami hubungi pihak airlines untuk lihat siapa yang boleh consider untuk terima pesakit dengan condition begini. Malang nya semua tak terima KECUALI MALAYSIA AIRLINES.

Tapi MAS beri syarat perlu isi medical form terlebih dahulu dan submit. Mereka akan periksa dan respond dalam 3 hari. Itu terlalu lambat buat kami waktu tu. Tapi kami tetap lengkap kan borang dan minta doktor di hospital untuk isi detail borang tersebut.

Dalam masa yang sama. Oleh sebab ada saranan dari beberapa orang untuk deal dengan flight ambulance. Maka kami cuba dapatkan quotation nya. Kos nya sebanyak 75k. Ya 75k bukan RM tapi USD. bersamaan 300k RM. huhu. Memang tak dapat nak guna. Walaupun dalam insurance ada tetapkan limit unlimited untuk bawa pulang ke malaysia. Masalah nya adalah kami kena dahulukan.

Minta pula quotation daripada Company Medivac lain kos jika guna airlines commercial dan dengan assistant mereka. Kos nya hampir 40k RM.

Dua dua idea tersebut gagal dan kami hanya tingal MAS sebagai harapan. Air Asia strictly no to health problem passenger.

Sebelah petang pula. tiba tiba Dr Riduan telah terima berita daripada Malaysia bahawa nenek beliau telah berada di Zon Merah di Hospital Terengganu. Dia terpaksa pulang.

Terus booked tiket dan pulang ke Malaysia pada sebelah malam.

Tarikh : 21/8/2019
Tiba di hospital. Langkah langkah untuk discharge mula di lakukan. Pihak Hospital minta pakaian dan lain2.

Kami terpaksa beritahu yang airlines belum terima dengan condition abah sekarang dan kami sedang buat pernohonan.

Kami minta abah ditukar ke wad biasa untuk jimat kos. Rupanya kos untuk wad biasa pun dalam 7k lbih juga sehari.

Mereka uruskan proses untuk pindah dari ICU ke Wad biasa. Tapi perlu tunggu kekosongan katil.

Tarikh : 22/8/2019
Pihak Hospital Call dan beritahu abah sudah sedia untuk dipindah ke wad biasa. Kami terus ke hospital untuk urus apa yang patut.

Borang medical form MAS sudah lengkap di isi oleh doktor hospital. Kami scan dan hantar kepada pakcik di Malaysia.

Beliau bergegas ke office MAS untuk hantar borang pada kaunter khidmat medical team mereka. Mereka kata akan usahakan secepat yang boleh. Tapi paling cepat pun mungkin keesokan hari.

Tarikh : 23/8/2019
Dalam masa tengah hari sebelum solat jumaat, pacik yang menguruskan urusan borang dengan pihak medivac MAS telah beritahu yang mereka dah approved untuk abah terbang pulang.

Dengan syarat:
—> Perlu provide oxygen support (guna battery)
—> Perlu ada suction machine
—> Dengan medical assistant

Alhamdulillah lega. Pacik beritahu dia akan ambil flight keesokkan hari. Untuk beri sedikit masa buat persediaan.

Tiket flight sudah di booked. Flight confirm keesokan hari pada jam 11. Harga tiket untuk saya dan abah hampir RM5000

Saya dan adik terus ke pharmacy dan kedai alatan perubatan di sekitar hospital. Untuk mencari suction machine. Kebanyakan yang ada menggunakan electrical supply. Tapi akhirnya kami jumpa juga dengan yang menggunakan battery tapi perlu di order. Boleh dapat hanya pada sebelah petang. Harga dalam RM3000

Oxygen machine pula. puas kami round. memang tak jumpa. Akhirnya ada juga yang boleh dapatkan. Tapi harga nya RM10,000. memang luar kemampuan waktu itu.

Beritahu pada pakcik. kami dah mula risau sebab oxygen machine belum ada. Flight sudah di booked. Beliau terus beritahu yang pihak MAS ada beri contact vendor yang boleh sewakan machine tersebut. Baru lah lega. Sewaan hanya RM1600

Tapi untuk dibawa ke Seoul. Jika guna pos akan ambil masa 10 hari. Kami sudah tiada masa. Kami lihat flight MAS ke Seoul untuk tumpang hantar machine tersebut disebabkan machine tersebut adalah vendor kepada MAS. Malangnya flight paling cepat ke sana hanya keesokan hari. Yang mana tak akan sempat sampai sebelum flight kami yang sudah di beli.

Akhirnya pihak vendor mencadangkan salah seorang daripada ahli keluarga untuk hantar sendiri machine ke seoul naik flight lain. Kami terus check flight AA ke seoul. Ada flight paling awal jam 1 pagi. Dan akan tiba di seoul pada jam 8.35. Tempoh masa yang kami dijangka ada di airport. Terus beli tiket untuk adik perempuan sorang lagi datang untuk hantar machine itu.

Pesediaan rapi dibuat. Ahli keluarga lain pergi urus dan hantar adik ke airport beramai ramai untuk misi ini. Kerisauan kami sebab jika diikutkan airasia tak benarkan membawa device oxygen ini dalam flight mereka. Tapi kami buat rayuan pada ground staff mereka sebab kami tak guna. Hanya bawa dan akan asingkan battery nya dahulu. Alhamdulillah dipermudahkan urusan. Adik dibenarkan masuk.

Di hospital. Kami di panggil semula untuk confirmation discharge besok seperti dirancang. Mereka bertanya kan detail dan persediaan kami. Adakah mengikut syarat syarat yang dah ditetapkan. Saya beritahu satu persatu persediaan kami. Mereka agak lega dan impress dengan persediaan yang telah di buat. Dan benarkan untuk discharge pada jam 9 pagi.

Saya membantah sebab beritahu mereka yang flight sudah di booking pada jam 11 pgi. Kami tak akan sempat ke airport jika dilepaskan jam 9. alasan mereka kaunter pembayaran dan urusan hanya dibuka jam 8.30 pagi. Kami bantah dan cadang untuk saya dan abah dibiarkan discharge dahulu. Dan segala urusan hospital akan diurus oleh adik dan mak dan masih tinggal. Sebab flight mereka jam 4 petang. Mereka setuju.

Tarikh : 25/8/2019
Awal pagi jam 7 kami ke hospital dan buat persediaan ke airport. Abah dengan bantuan wheelchair dan portable oxygen. Kami bergerak dengan kenderaan yang sekali lagi dibantu oleh adik Dr Riduan.

Tiba di Airport. Terus ke kaunter MAS. beri mereka salinan mediform dan terus beritahu bantuan yang diperlukan. Waktu ini saya ditemani pihak kedutaan Malaysia untuk bantuk urusan urusan di airport.

Adik yang membawa oxygen machine tiba ke bumi Seoul. kami berjumpa di airport. Proses pasing over dilakukan.

Dengan bantuan pihak airport, kedutaan, dan staf MAS. Kami di bawa masuk ke dalam dengan menggukan fast lane. Semua urusan alhamdulillah lancar. Kami sampi di pintu pesawat betul betul jam 10.20 pagi. Ngam waktu boarding. Kami diiring masuk terlebih dahulu. Pihak cabin crew MAS yang sudah bersedia terus membantu segala proses.

Pujian patut diberi kan kepada semua cabin Crew MAS. Mereka sangat banyak membantu dan sangat cekap mengurus kes kes seperti ini. You all had my hat off. Superb services.

Alhamdulillah kelegaan yang amat sangat bila sudah berada dalam pesawat. Passenger lain pun mula masuk selepas kami selesai urusan dan penerangan dari cabin crew. Cabin crew mengosongkan 2 barisan tempat duduk untuk persediaan jika berlaku kecemasan kesihatan abah.

Cabaran terus menerpa. Battery Oxygen machine yang sepatutnya tahan 8 jam setiap satu. Kami sediakan 3. Malangnya baru terbang 2 jam. kami dah guna battery yang ke 2. Setelah 4 jam lebih perjalanan tinggal battery yang terakhir dengan lifetime kurang separuh (kurang 1 jam mampu bertahan)

Pergi ke cabin crew untuk bertanya jika boleh guna power supply. Beritahu mereka kami kehabisan battery. Dengan tenang mereka beri tahu yang tiada power supply dapat tampung voltage machine tersebut untuk charge. Tapu mereka beri option untuk guna emergency oxygen tank mereka. Perlu kebenaran ketua mereka.

Crew datang semula dan beritahu ketua mereka benarkan dan terus pasangkan oxygen support mereka pada abah. fuh lega. satu tank tahan dalam 30 mini -45 minit. 2 tong habis digunakan. Sebelum sambung guna oxygen machine kami sewaktu nak mendarat. Battery nya ngam ngam tinggal sedikit waktu sampai.

Alhamdulillah. Touch down ke KLIA. Waktu pramugari beritahu ‘We arrived at KLIA, to all malaysian welcome back’ rasa nak menitis air mata. haha.

Passenger lain dibenarkan keluar dulu. Ramai yang sambil jalan keluar beri kata kata semangat kepada kami. terahu seketika.

Kami di uruskan urusan untuk keluar. Ambulan dan lift telah bersedia di pintu kecemasan sebelah kanan.Seorang Doktor dan MA telah bersedia. Pegawai imegresen datang ke dalam kapal untuk cop passport. Selesai itu kami dibawa turun dan naik ambulan untuk dibawa ke hospital.

Selesai cerita ini dengan total kerugian di anggar sekitar RM 120,000.

Alhamdulillah berkat doa dan bantuan semua pihak. Kami selamat tiba di hospital.

Abah telah dapat rawatan di hospital Selayang selama beberapa hari dan kini telah selamat keluar dan pulang ke rumah. Condition makin membaik dari hari ke hari.

Minta doakan kesembuhan sepenuhnya.

SETINGGI TINGGI PENGHARGAAN KEPADA SEMUA YANG TERLIBAT TERUTAMA KEPADA SEMUA AHLI KELUARGA DAN KAWAN KAWAN YANG MEMBANTU DARI SEGI URUSAN DAN WANG RINGGIT.

Credit : Kamarol Khahar

TERIMA KASIH

SUKA DENGAN ARTIKEL INI?

Mahu Dapatkan Lebih Banyak Info Tips & Destinasi Travel Menarik Serta Pakej Travel Murah? Daftar Sekarang. Hanya Masukan NAMA & EMAIL Secara PERCUMA

Leave a Reply

error: Content is protected !!